lunes, 6 de mayo de 2013

Càndid o l'optimisme


Novetat: 
Voltaire
–Adaptació de Georgina Jordana–

Voltaire (París, 1694-1778), nom amb què és conegut l’escriptor i filòsof francès François-Marie Arouet, va ser una figura emblemàtica de la Il·lustració, juntament amb Montesquieu i Rousseau.

A banda de les seves inquietuds polítiques, que el van dur a ser empresonat a la Bastilla i a haver-se d’exiliar —en diverses ocasions—, Voltaire va ser autor d’una immensa obra literària que avui dia continua vigent.

Càndid o l’optimisme és un conte filosòfic, publicat l’any 1759, que reflecteix el conservadorisme de la noblesa i les injustícies socials de la seva època.

Càndid o l’optimisme va ser el pretext que va utilitzar Voltaire per denunciar, entre altres qüestions, la manca d’heroisme de les guerres; l’arbitrarietat de les religions —catòlica, protestant, jueva i musulmana—, enfront d’una religió natural sense repressions de cap mena; la fastuositat de les monarquies europees davant de la senzillesa del rei d’Eldorado; els escriptors, els crítics i els editors, amb qui tenia discussions i litigis, i que va descriure com una colla d’ignorants. Voltaire va finalitzar la seva llaminadura literària situant els seus personatges en un espai tranquil, convençuts que l’única manera d’aconseguir la felicitat era treballar a l’hort i «no escalfar-se el cap». L’obra va ser tot un escàndol per als sectors conservadors i religiosos de la seva època.


Georgina Jordana i Carreres (Barcelona) és llicenciada en Filosofia i Lletres, en l’especialitat d’Història Moderna (1977), i en Filologia Catalana (1997), per la Universitat de Barcelona. Ha exercit com a professora de llengua i literatura catalanes, d’història i de francès a l’ensenyament secundari i, actualment, és membre del Grup de Recerca d’Història de la Llengua Catalana de l’Època Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. És autora de l’Estudi i índexs de La Llumanera de Nova York. 1874-1881 (2000) i coautora del llibre Geografia i història d’ECIR Editorial (2002). Compagina la recerca en l’àmbit de la filologia catalana i l’escriptura de contes, alguns dels quals han estat guardonats, com ara Un favor particular que va rebre el «Premi Pere Calders» de l’Ajuntament de Gurb (2011).

No hay comentarios: