martes, 21 de febrero de 2012

Novetat editorial: «Ivanhoe», de Sir Walter Scott, versió de Jordi Tiñena

IVANHOE
Sir Walter Scott
—versió de Jordi Tiñena—


Walter Scott (Edimburg, 1771 - Abbotsford, 1832) va començar la seva activitat literària com a compilador de balades escoceses i dedicant el seu esforç creador a la poesia romàntica narrativa. Però el seu èxit arribà de la mà de la novel•la i es guanyà el favor del públic amb Ivanhoe, el 1819. Amb un model que combinava la passió per la història, el color local en la recreació de costums i les emocions fortes, va obtenir un gran èxit i va exercir una gran influència en la literatura europea i americana.

Ivanhoe, ambientada a l’Anglaterra del segle XII, quan el príncep Joan conspirava per desposseir del tron el seu germà Ricard Cor de Lleó, mentre era a Terra Santa en la Tercera Croada, narra les aventures del cavaller Wilfred d’Ivanhoe. Emmarcada en els temps de discòrdia entre saxons i normands, la novel•la es desplega en un ampli ventall d’aventures en què s’enfronten la noblesa, la raó i la justícia a la cobdícia, la brutalitat i l’egoisme. Ivanhoe ens ofereix un conjunt de personatges memorables, com Robin Hood i l’ermità de Copmanhurst, el jueu Isaac i la seva filla Rebeca o el templer Brian de Boois-Guilbert i el bufó Wamba.

Jordi Tiñena (Barcelona 1955), professor en un institut de secundària, ha publicat adaptacions de clàssics catalans com Blandín de Cornualla, Tirant lo Blanc, Curial i Güelfa, El llibre de les dones i Lo somni, entre altres. És també autor de les novel•les Mort a Menorca (1994), Un dia en la vida d’Ishak Butmic (Premi ciutat d’Alzira 1994), Els vespres de don Magí Castellarnau (1995), La dona del grill (1996), El comediant de Perpinyà (1997), Dies a la ciutat (1999. Premi Pin i Soler 1998), L’ombra del coronel (2002), El mercant (2005) i Peix de gat (2011). (http://usuaris.tinet.cat/jta)

No hay comentarios: