viernes, 25 de julio de 2008

Ressenya a El Punt sobre Rumbo a Canal de Midi

Fa poc va aparèixer a el diari El Punt una ressenya sobre el darrer llibre de Montse Rius, Rumbo a Canal del Midi, en barco, en bicicleta y a pie. Aquí la teniu!



Montserrat Rius publica un nou llibre-guia del Canal del Midi, a França


J.V. Després de País Cátaro, Montserrat Rius (Ogassa, 1955) acaba de treure a la llum Canal del Midi, un altre llibre-guia que per primera vegada posa a l’abast del lector i viatger una de les obres d’enginyeria més destacades de França. Com en el cas anterior, el treball de Montserrat Rius, professora d’ensenyament secundari i també crítica musical d’EL 9 NOU, va més enllà de la simple guia turística: coneixements històrics i impressions personals es barregen amb les completes indicacions pràctiques per recórrer el trajecte.

El Canal del Midi, obert l’any 1671, va permetre d’enllaçar el Mediterrani amb l’Atlàntic travessant tot el país. Parteix de Tolosa de Llenguadoc –que ja tenia una via navegable cap a l’Atlàntic amb el Canal Lateral de la Garona– i avança cap al Mediterrani al llarg de 240 quilòmetres fins a desembocar a Pointe des Onglous, a prop d’Agde. Pierre-Paul Riquet, un home de negocis i enginyer vocacional nascut a Béziers, va ser l’impulsor d’aquesta immensa obra, en un episodi històric “fascinant”. Després de quatre segles d’haver servit com a via de transport i de creació de riquesa, el transport per carretera i tren va fer decaure aquesta funció. El turisme fluvial “el va salvar a l’últim moment”, segons Rius. El seu llibre s’adreça tant a les persones que el vulguin recórrer en barca com a aquells que vulguin seguir-ne els camins laterals en bicicleta. “El treball de camp ha estat exhaustiu”, diu l’autora, que també hi ha inclòs instruccions per a la navegació per aquells que no hi tinguin experiència. “Interpretar aquesta obra d’enginyeria del segle XVIII en el segle XXI és quelcom que ens deixa sorpresos”, afirma. Canal del Midi, escrit en castellà, ha estat publicat per l’editorial Laertes. Fins ara no existia, ni en francès, una descripció completa del trajecte per aquesta via fluvial.

No hay comentarios: