L'abundància i la qualitat de la narrativa fantàstica catalana són similars al que és usual a les grans literatures; però ha estat molt negligida per la història i la crítica amb l'excepció d'uns pocs noms (com ara Joan Perucho o, més enrera en el temps, Joan Santamaria). Els altres autors catalans d'alt nivell que han incidit en el gènere, sovint reiteradament, són, però, prou nombrosos perquè aquesta antologia s'hagi de considerar com una primera mostra orientada a donar a conèixer l'existència d'un cos voluminós i sòlid de narrativa fantàstica escrita en català. Els autors inclosos són, per ordre cronològic: Marti Genís i Aguilar, Raimon Casellas, Joaquin Ruyra, Diego Ruiz, Joan Santamaria, Ernest Martinez Ferrando, Joan Duch, C. A. Jordana, J. V. Foix, Agustí Esclasans, Ferran Canyameres, Joan Oliver, Mercè Rodoreda, Pere Calders, Salvador Espriu, Manuel de Pedrolo, Joan Perucho i Jordi Sarsanedas.
Emili Olcina, l'autor de la selecció i del pròleg, és novel·lista, assagista i guionista. Tot i que la seva obra és diversa, el fantàstic hi és apreciablement present: l'ha emprat a vegades en la seva narrativa (en particular a La catedral buida), I'ha tractat assagísticament (La vena fantàstica d'Edgar Allan Poe), i ha prologat obres fantàstiques, entre d'altres, de W. Wilkie Collins, F. Marion Crawford, John M. Falkner, Henry James i D. H. Lawrence. Ha escrit també sobre la història intel.lectual catalana (assajos sobre Ferran Sors i la gestació del romanticisme) i sobre la narrativa catalana (Les tres mars de "Solitud").
Benvolgut blog de Laertes editorial,
ahir un dels teus llibres, un dels més estimats, Antologia de narrativa fantàstica catalana, va sortir per la tele, a l'Hora del Lector. La Marina Espasa en va parlar molt bé. Aquest humil blog vol transmetre el seu sincer agraïment a la Marina i als membres d'aquest programa de llibres i de lectors.
No hay comentarios:
Publicar un comentario