miércoles, 12 de diciembre de 2012

Un doble misteri, de Mark Twain


dimarts 11 de desembre de 2012


UN DOBLE MISTERI (Mark Twain, 1902)



Sherlock Holmes és una mena de proto-superheroi. D’una banda per les seves capacitats sobre humanes a l’hora de deduïr fets a partir de detalls, i de l’altra, per la diversitat d’autors que se l’han apropiat i n'han guionitzat històries, ja sigui a la literatura, el cinema o la televisió.

D’entre els llibres, diguem-ne apòcrifs, on el famós investigador té un paper destacat, n’hi ha un que, tan per l’admiració que professo cap a l’autor, com pel paper insòlit (per no dir lamentable) que Holmes hi representa, mereix un post en aquest bloc. Em refereixo a A double barreled detective story, de Mark Twain, publicada en català com Un doble misteri dins la indispensable col·lecció L'arcà de l'editorial Laertes.


No us penseu que Mark Twain va copiar l’estil o l’ambientació de les cèlebres obres de Conan Doyle, en absolut. El que va fer el-millor-escriptor-nord-americà-del-segle-XIX, va ser agafar Holmes i posar-lo en evidència (això si, amb tots els respectes). Per aconseguir-ho només va haver de treure’l del seu entorn natural i dur-lo a un poble de miners de la nordamèrica profunda, on, tot i la fama que el precedeix, queda perfectament retratat.


Tanmateix l’interès del llibre va molt més enllà d’aquesta aparició estelar, ja que Holmes ni tan sols té un paper decisiu en la trama principal. El llibre tracta d’una dona que, després de ser humillada i abandonada pel seu marit, decideix venjar-se, molts anys després, a través del fill que van tenir junts. Aquest fill, conegut com Archy Stillman, té els sentits excepcionalment desenvolupats –sobretot l’olfacte– i gràcies a això pot rastrejar persones i resoldre misteris. La trama fa diverses giragonses, ens enganya i ens porta a racons inesperats, gràcies a que intercala capítols epistolars i canvis de narrador circumstancials. Tanmateix, a la segona part la novel·la, tot sembla començar de nou i la història s'atura per centrar-se en el duel de talents entre el jove Archy Stillman i Sherlock Holmes. Twain contraposa la raó que guia les deduccions científiques del britànic a l'instint que regeix el dò innat del nordamericà, oposant subtilment les cultures de les quals ambdos personatges procedeixen. Per saber qui guanya només heu donar un cop d'ull a la portada d'aquí sota.

Un llibre divertit, mordaç i ple de caramboles, un altre regal de Mark Twain als lectors.

Ramon Mas













No hay comentarios: