viernes, 29 de abril de 2011

Recuperem un dels nostres clàssics de la col·lecció L'Arcà Les aventures de Sherlock Holmes I, de Sir Arthur Conan Doyle

LES AVENTURES DE SHERLOCK HOLMES I
—Sir Arthur Conan Doyle—Fa algun temps que el doctor Watson és casat i que ha reprès la pràctica de la medicina civil. Aquests fets l’han allunyat durant un temps del seu mestre inseparable en l’art d’esbrinar misteris que la policia ha deixat de banda, bé sigui perquè els considera irresolubles, bé sigui perquè pensen que són foteses. Però qualsevol lector sospitarà que no n’hi ha pas, de foteses o casos irresolubles per a l’ull clínic de Sherlock Holmes. Qualsevol esdeveniment misteriós, qualsevol detall suggestiu, dóna ales al detectiu privat més important de la història de la literatura, que posarà a prova els seus extraordinaris dots d’observació per resoldre casos tan difícils i inquietants com els que se’ns presenten en els sis relats que conformen el primer volum de Les aventures de Sherlock Holmes.

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930), escocès de naixement, es va doctorar en Medicina a la Universitat d’Edimburg, i va aconseguir el títol nobiliari, no a conseqüència de la seva activitat literària, sinó amb motiu de la seva actuació a la guerra d’Afganistan, en la qual —igual que el famós doctor Watson de les seves obres de ficció— va ser ferit en una cama. Precisament la poca sort en l’exercici de la medicina l’induí a dedicar-se a la literatura. Començà la seva carrera publicant històries de misteri en diverses revistes i magazines, i el 1887 va obtenir la fama amb la seva primera novel•la Estudi en escarlata (L’Arcà, 5). L’èxit de Conan Doyle va refermar-se, augmentar i estendre’s arreu amb altres obres protagonitzades sempre per Sherlock Holmes i el seu biògraf inseparable, l’esmentat doctor Watson: El gos dels Baskerville (L’Arcà, 15), El signe dels quatre (L’Arcà, 21) o La vall de la por (L’Arcà, 28), entre molts altres títols de Conan Doyle que Laertes ha anat publicant en la col•lecció de narrativa fantàstica i de terror L’Arcà.

No hay comentarios: